Start Planning
Nationale feestdag

Nationale feestdag 2024, 2025 en 2026

De Belgische nationale feestdag is een feestdag die elk jaar op 21 juli wordt gevierd. In 1830 kreeg België politieke onafhankelijkheid en herwon culturele onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Tot die tijd stond het Belgische gebied bekend als de Zuidelijke Nederlanden en het werd bestuurd door andere landen, waaronder Spanje en Frankrijk.

JaarDatumDagFeestdagen
202421 julizondagNationale feestdag
202521 julimaandagNationale feestdag
202621 julidinsdagNationale feestdag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

De Belgische revolutie die plaatsvond vanaf 25 augustus 1830 was de belangrijkste katalysator voor de onafhankelijkheid van België. De revolutionairen vernietigden industriële gebouwen en plunderde winkels. Veel rekruten verlieten het leger, waardoor de militairen machteloos waren om controle te krijgen.

Koning Willem I van Nederland zocht hulp bij andere naties. Vijf landen ontmoetten elkaar in Londen bij wat nu bekend staat als de Conferentie van Londen in 1830 en spraken af ​​dat België zijn eigen macht zou worden. De Nederlanders weigerden deze beslissing te accepteren en het duurde bijna een decennium van onrust voordat ze het eindelijk wel accepteerden.

Op 21 juli 1831 zwoeren Leopold van Saksen-Coburg en Gotha trouw aan de nieuw goedgekeurde Belgische grondwet en werd koning Leopold I, de eerste koning van de Belgen. Zijn familielijn zit nog steeds op de Belgische troon, hoewel ze na de Eerste Wereldoorlog de naam ‘van België’ kregen in welke taal dan ook: van België, de Belgique of von Belgien.

De Belgische nationale feestdag is een volledige feestdag. In Brussel, evenals op andere locaties, zijn er militaire parades, demonstraties van luchtmacht, straatfeesten, exposities en vuurwerk en inspecteert de koning het Belgische leger langs het paleis. Het is een dag van nationale trots en de viering van de onafhankelijkheid van een sterk volk.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
202321 julivrijdagNationale feestdag
202221 julidonderdagNationale feestdag