Start Planning
Pinksterdag

Pinksterdag 2025 en 2026

Pinksterdag herdenkt dat bijna 2.000 jaar geleden de Heilige Geest neer daalde op de apostelen van Jezus Christus. Pinksteren staat ook bekend als Pinksterzondag in België en de feestdag wordt de volgende dag op ‘Pinkstermaandag’ gevierd.

JaarDatumDagFeestdagen
20259 junimaandagPinkstermaandag
202625 meimaandagPinkstermaandag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Volgens het Nieuwe Testament daalde de Heilige Geest neer op de apostelen van Jezus Christus in de vorm van gespleten tongen van vuur toen zij zich op de Joodse Pinksterdag in Jeruzalem hadden verzameld.

Toen de tongen van het vuur neer daalden, ontvingen de discipelen de gave van de Heilige Geest en ook de gave om in andere talen te spreken. Dit stelde toeschouwers in staat, van wie velen naar Jeruzalem waren gereisd vanuit verre landen voor het feest, om op miraculeuze wijze de discipelen te horen die het Evangelie in hun eigen taal verkondigden.

Christelijk Pinksteren is een verspringende feestdag, omdat de viering zeven zondagen na Paaszondag plaatsvindt. De exacte datum van Pasen wordt bepaald door de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox te berekenen. De lente-equinox of de eerste lentedag, vindt plaats wanneer de aarde een kwart van de 365 dagen durende reis rond de zon heeft voltooid.

De dag van Pinksteren is een dag voor aanbidding, familietijd en feest. Veel kerken bieden ook speciale diensten op Pinkstermaandag. Pinkstermaandag staat ook bekend als de maandag van de Heilige Geest. De viering van Pinksteren geeft het einde aan van de jaarlijkse paascyclus, die begint met Aswoensdag en het begin van de vastentijd.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
202420 meimaandagPinkstermaandag
202329 meimaandagPinkstermaandag