Start Planning
Wapenstilstand

Wapenstilstand 2024, 2025 en 2026

België herdenkt het einde van de Eerste Wereldoorlog elk jaar op 11 november. Het gewapende conflict, dat begon in 1914, eindigde uiteindelijk toen de Bondgenoten en Duitsland een wapenstilstandovereenkomst ondertekenden op 11 november 1918 op Compiègne in Noord-Frankrijk. Wapenstilstandsdag is eenfeestdag in België.

JaarDatumDagFeestdagen
202411 novembermaandagWapenstilstand
202511 novemberdinsdagWapenstilstand
202611 novemberwoensdagWapenstilstand
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Zoals het geval is met veel andere naties die deelnamen aan de Grote Oorlog, staan de inwoners van België op 11 November, om 11.00, stil om de doden en gewonden te herinneren. Op Wapenstilstansdag zijn er tal van sombere ceremonies, religieuze diensten en slagveldherinneringen, die in Brussel en andere Belgische steden kunnen worden bijgewoond.

Er zijn nog heel weinig veteranen uit de Eerste Wereldoorlog in leven, maar militaire optochten, trotse veteranen en familieleden herdenken nog steeds de kostbare strijd die de natie zo vele jaren geleden teisterde.

Het bezoeken van oorlogsmonumenten en het herinneren van hen die zoveel hebben opgeofferd tijdens de Eerste Wereldoorlog is belangrijk voor de inwoners van België, maar Wapenstilstandsdag biedt ook een mogelijkheid voor familie-aangelegenheden en wat rust en ontspanning. De Eerste Wereldoorlog was een gruwelijke ervaring voor België, maar dankbaar zijn voor de vrede en welvaart die de inwoners van België nu genieten, is niet minder belangrijk.

In de vroege dagen van augustus 1914 verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk en België. De invasie van België door Duitse troepen leidde tot een heroïsche verdediging door de Belgische troepen onder leiding van Koning Albert. Desalniettemin was het bescheiden Belgische leger niet in staat om de Duitse aanval af te weren. Belgische troepen werden gedwongen zich terug te trekken en de stad Antwerpen kwam onder Duitse controle.

Vele wanhopige veldslagen werden uitgevochten door Belgische en Britse troepen om de verovering van België door Duitsland te stoppen. Het was echter pas na de wapenstilstand van november 1918 dat het land werd bevrijd van de onderdrukking van Duitse troepen.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
202311 novemberzaterdagWapenstilstand
202211 novembervrijdagWapenstilstand