Start Planning
Kerstmis

Kerstmis 2024, 2025 en 2026

Elk jaar wordt in België Kerstmis gevierd met een nationale feestdag op 25 december. De kerstperiode is echter al vanaf begin december levendig en opwindend met wijdverspreide Advent- en Sinterklaasdagen.

JaarDatumDagFeestdagen
202425 decemberwoensdagKerstmis
202525 decemberdonderdagKerstmis
202625 decembervrijdagKerstmis
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

De advent periode begint vier zondagen voor Kerst, er worden kransen gemaakt van een spar of andere boombladeren met vier kaarsen, één voor elke week tot Kerstmis. Jonge kinderen kunnen adventsliederen zingen op school of spelen met adventskalenders, aftellend tot Kerstmis.

De eerste dag van de advent betekent vaak de opening van een breed scala aan kerstmarkten in het hele land. Traditioneel zijn de markten in de open lucht met een verscheidenheid aan goederen die te koop zijn, variërend van kerst voedsel, ambachten en ornamenten. Plaisirs d’Hiver is een van de grootste jaarlijkse markten, die in Brussel wordt gehouden, met attracties en een indrukwekkende lichtshow.

Volgens de traditie, arriveert op december de Vlaamse Sinterklaas of Franse Sinterklaas op zijn paard, met een groot boek waarin zowel ondeugende als lieve kinderen worden vermeld. De assistent van Sinterklaas, Zwarte Piet, verdeelt snoep en speelgoed onder de goede kinderen, maar stoute kinderen ontvangen bundels met stokjes.

Kerstavond wordt meestal gevierd bij de kerstboom met naaste familie en vrienden. Hoewel nepbomen populairder worden, kiezen de meeste Belgen een echte boom en versieren ze in de dagen voor Kerstmis met lichten, slingers en kerstballen.

Een grote kerstavondmaaltijd is gebruikelijk, gevolgd door een Yule log met koffie als dessert. In de Waalse wijken wordt op Kerstdag een speciaal ontbijt met cougnou, een zoet broodje in de vorm van de baby Jezus, gegeten.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
202325 decembermaandagKerstmis
202225 decemberzondagKerstmis