Start Planning
Pasen

Pasen 2025 en 2026

Pasen in België wordt elk jaar gevierd met een officiële feestdag op de maandag volgend op Paaszondag. De opbouw naar het paasseizoen in België begint echter met de komst van Vastentijd 40 dagen eerder. Gedurende veertig dagen worden vlees en andere genoegens onthouden tot de komst van Paaszondag.

JaarDatumDagFeestdagen
202521 aprilmaandagPaasmaandag
20266 aprilmaandagPaasmaandag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Hoewel de meeste Belgen niet regelmatig naar kerkdiensten gaan, wonen velen op Paaszondag wel een kerkdienst bij. Daar gedenken ze de prestaties van Christus in zijn dood, door zijn volk van de duisternis naar het licht te brengen en van de dood naar het leven. Het lijden, de dood, de begrafenis en de opstanding worden gelezen uit de Schriften en de liturgie, wordt herdacht in een lied en het wordt zelfs nagespeeld in symbolische vorm.

België, net als Frankrijk en de Franstalige gebieden van Zwitserland, hebben de traditie om de kerkklokken stil te houden van Witte Donderdag tot Paaszondag wanneer zij het nieuws van de opstanding inluiden. De klokken zijn dus stil tijdens het “Paas-triduüm” (set van drie dagen) die omvat donderdag, toen Christus werd gearresteerd; Vrijdag, toen hij stierf aan het kruis; en zaterdag, toen hij in zijn graftombe lag.

In Vlaanderen zijn de bellen echter alleen op zaterdag stil. Kinderen wordt verteld dat de klokken naar Rome zijn gevlogen en dat ze op paasochtend zullen terugkeren met geschenken zoals paaseieren, holle chocolade-eieren en chocoladepaashazen.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
20241 aprilmaandagPaasmaandag
202310 aprilmaandagPaasmaandag